De ce nu e sigur că USR+ câștigă Primăria Timișoara?

(Și de ce nu e totul pierdut pentru actualul primar)

  1. Pentru că nu mai e Dragnea. Sper că liderii USR+ sunt conștienți că o mare parte din voturile pe care le-a primit alianța au venit din teama că Dragnea ne va scoate din Europa. Cele mai mari prezențe la vot le-au avut tocmai orașele care au găzduit manifestațiile de care ne-aducem acum aminte cu nostalgie. Prin urmare:
  2. Va fi o prezență mai mică. La locale, Timișoara e obișnuită cu un procentaj de maxim 40% când se schimbă primarul și 30% când el este reales. Așa că, odată scăpați de Dragnea, realist ar fi să ne așteptăm că oamenii vor fi mai puțin interesați de alegeri. Așa că va interveni:
  3. Limitarea bazinului electoral. 40% ar însemna cam 110000 de votanți. 30000 sunt ai PSD-ului + Ponta, câte 5000 au UDMR și ALDE, 10000 PMP și încă 10000 se fărâmițează. Până aici, 60000. PNL are un bazin de 30000, dar domnul Robu a primit 40000 de voturi și când a fost ales și când a fost reales.

Așa că USR+ ar avea nevoie de:

  1. Să scoată la vot 20000 de oameni care nu votează de obicei la locale în Timișoara. Iar în lipsa unei emoții negative (aka Dragnea) e nevoie pentru asta de o emoție pozitivă, adică de:
  2. Un candidat (și o platformă electorală) cool. Așa că uitându-mă spre București unde probabil va candida din partea alianței Vlad Voiculescu, cred că cea mai bună opțiune pentru Timișoara ar fi Cătălin Drulă, deputat actual de Timiș. Zic și eu…

 

 

6 thoughts on “De ce nu e sigur că USR+ câștigă Primăria Timișoara?”

  1. Mai adaug ca au votat masiv și studenții, ori la locale su trebuie să voteze acolo unde isi au domiciliul. Dacă vor vota.

    1. Am studiat și treaba asta. Se pare că nu e nici o legătură între listele suplimentare și procentele USR+. Asta e o veste bună pentru alianță, că dacă cele 30000 de voturi de pe listele suplimentare ar fi fost toate ale lor, șansele erau și mai mici

  2. Apreciez analiza si sunt de acord ca USR-PLUS sunt departe de a fi castigat primaria, sa nu se imbata cu apa rece. Cred insa ca analiza ta este, sa zicem, limitata in mai privinte:

    In primul si in primul rand, s-a cam terminat sa facem calcule bazate pe experiente si rezultate din trecut. Nimeni nu a prognosticat o prezenta la vot atat de masiva cum era la europarlamentare. Sa spui ca Timisoara e “obisnuita” cu o prezenta la vot de 40% resp. 30% la alegerile locale spune multe despre trecut, dar zero despre ce se poate intampla in viitor.

    La fel cu cifrele tale cu “bazine electorale”. Toate calcule astea sunt bazate pe presupunerea ca avem un context politic neschimbat, preferinte de partide stabile etc., si ca putem sa extrapolam ceva din aceste date. Dar aceasta presupunerea este ridicola in momentul in care USR+ tocmai a aruncat o bomba in sistemul politic romanesc. Lucrurile se schimba atat de profund si atat de repede ca e greu sa faci prognostici – si cand le faci, nu le poti baza pe trecut.

    Schimbarea nu este doar una aritmetica. Nu mai poti trata alegatorii ca niste cifre. Cea mai importanta schimbare este una culturala. Sa nu subestimezi puterea unei generatii care a redescoperit speranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.